‘Çatlaklar tamir edildi, şimdi kubbesi onarılıyor’

Restorasyon çalışmalarına 2 yılı aşkın bir süre önce başlanılan Sultan Selim Camii’nin temeli sağlamlandıktan sonra duvarlardaki çatlakları tamir edildi. Şimdilerde kubbesi onarılıyor.

Konya’nın tarihi en eski camilerinden biri olan Sultan Selim (Selimiye) Camii’nin kubbesinde ve duvarlarında meydana gelen çatlaklar nedeniyle tadilat ihtiyacı doğmuş, Konya Büyükşehir Belediyesi de caminin tadilatını üstlenmişti. İlk etapta caminin içinde derinliği 10-12 metreyi bulan bir kazı çalışması yapılarak caminin temeline ulaşıldı. Caminin temelini sağlamlamak üzere demir kolonlar çekilmişti.

Sonrasında caminin içerisindeki küçük çatlakları tamir edip sağlamlaştırmak üzere bir çalışma başlatıldı. Konya’nın en eski ve en görkemli camilerinden biri olan Sultan Selim Camii, bu köklü restorasyon sürecinde ibadete kapalı kalmıştı.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında yüklenici firma belirlenen eksikleri giderdikten sonra, caminin kubbesindeki çatlakların giderilmesi ve kubbenin sağlamlaştırılması için de bir çalışma başlatıldı.

Sultan Selim Camii’nde yapılan restorasyon çalışmasına ilişkin bilgi veren Konya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Şehrin en önemli tarihi eserlerinden olan Sultan Selim Camii’ndeki restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. Daha önce temel sağlamlaştırması ve duvarlardaki çatlakların tamiri yapılan camide orta kubbedeki çalışmalar devam ediyor.Yapının tarihi dokusuna zarar verilmemesi için ince işçilik gerektiren çalışmalar büyük bir özveriyle sürdürülüyor.Orta kubbedeki tadilat süresince cemaatin namaz kılması için açıkta olan son cemaat mahfilinin etrafı kapatılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Camideki restorasyonun tamamen ne zaman biteceğine ilişkin henüz net bir tarih belirlenemezken, kubbede devam eden tadilat süresinde camiye gelenlerin namazlarını kılabilmesi için caminin dışındaki bölüm kapatıldı. Namaz kılmak isteyenlerin soğuktan korunmasına yönelik geçici olarak kapatılan bölümde erkeklere ve kadınlara ayrılan bölümlerde namaz kılınabiliyor. Özellikle Hz. Mevlana’yı ziyaret etmek üzere Konya’ya gelenler, Hz. Mevlana’nın türbesini ziyaret ettikten sonra burada namazlarını kılabiliyor.

SULTAN SELİM CAMİİ HAKKINDA

Selimiye (Sultan Selim) Camii, Konya’nın Merkez Karatay ilçesinde, Mevlana Türbesi ve Dergâhı’nın batısında bulunmaktadır.Cami Sultan II.Selim tarafından yaptırılmıştır. Caminin inşasına 1558 yılında Sultan II.Selim’in şehzadeliği sırasında Konya Valisi iken başlanmış, padişah olduktan sonra da 1570 yılında tamamlanmıştır. Caminin Mimar Sinan tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Cami 1685 ve 1816 yıllarında onarılmış ve son onarımını Mimar Muzaffer (1881-1920) 1914 yılında tamamlatmıştır. Osmanlı klasik mimari üslubunda olan caminin planı İstanbul’daki eski Fatih Camisi’ne benzemektedir. Kesme taştan yapılan caminin kuzeyinde yuvarlak altı sütunlu ve yedi kubbeli bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Bu sütunlar birbirlerine kırmızı ve beyaz taştan kemerlerle bağlanmıştır. İbadet mekânına üç kapıdan girilmektedir. Bunlardan ana giriş kapısı mermerden olup, mukarnas dolguludur.Bu girişin üzerinde tarihsiz bir kitabe bulunmaktadır. Sağ taraftaki kapıda da “Camideki mümin sudaki balık gibidir, ondan zevk alır”, sol kapıda, “Camideki münafık kafeste bunalan kuş gibidir” anlamında sözler yazılıdır. İbadet mekânı iki kalın paye üzerine oturmuş oldukça yüksek merkezi bir kubbe ile örtülüdür. Bu kubbe mihrap önünde yarım bir kubbe ile yanlarda da üçer küçük kubbe ile desteklenmiştir. İbadet mekânının giriş kapısı ekseninde bulunan mihrabı gök mavisi renkte mermerden mukarnaslı olarak yapılmıştır. Minberi beyaz renkte mermerden olup, taş işçiliğinin güzel örnekleri arasındadır. Caminin son cemaat yerinin sağ ve solunda tek şerefeli iki minaresi bulunmaktadır.

FAHRİ ALTINOK

http://www.konyayenigun.com/haber/96581/Catlaklar_tamir_edildi_simdi_kubbesi_onariliyor.html